Network connection lost. Please check your internet connection.

Jouw route naar elektrisch leven

edit-icon
edit-icon
×

Vermeld hier je e-mailadres waarmee je bij ons hebt aangemeld. je krijgt dan van ons een mailtje om je wachtwoord te resetten.

<- Terug
opwekken
Nog te bepalen

Zonnepanelen

Prijs jezelf gelukkig als je ruimte hebt voor zonnepanelen. Ze zijn de heilige graal van de energietransitie: ze wekken 25 jaar elektriciteit op dankzij de zon, die elke dag voor niks op komt. Zelfs als het bewolkt is, produceren ze nog energie. Onder ideale omstandigheden heb je een zonnepaneel in een paar jaar terugverdiend, en dan ligt ie er nog 20 jaar.

Ze zijn één van de puzzelstukjes om klimaatverandering tegen te gaan. Staan symbool voor duurzaamheid, onafhankelijkheid, en de luxe om niemand anders écht tot last te zijn.

Salderen

De Eerste Kamer heeft net besloten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd wordt, en dus ook na 2025 mogelijk zal blijven. Al is het nog even afwachten in welke vorm. Wie weet wordt de salderingsregeling alsnog afgebouwd, maar langzamer.

Het maakt de markt voor thuisbatterijen voorlopig minder interessant, zolang er niet eenvoudig door consumenten kan worden verdiend op de onbalans in het net. Het stroomnet staat de laatste tijd namelijk nogal gloeiend rood van al die zonne-energie. En dat zorgt voor een grote instabiliteit tijdens zonnige dagen.

Voorlopig is dat het probleem van de netbeheerders, niet van de consumenten. Die kunnen voorlopig hun daken volleggen met zonne-panelen.

Praktische Tips voor het Aanvragen van Zonnepanelen

De kosten voor zonnepanelen variëren meestal tussen de 3000 en 5000 euro, afhankelijk van de grootte van het systeem en de kwaliteit van de panelen. Dit is een aanzienlijke investering vooraf die alleen de moeite is voor kopers van een huis, of huurders die zeker weten dat ze heel lang op hun stek willen blijven zitten.

Ook zijn er nog steeds aanbieders van ‘leen’-zonnepanelen: bedrijven waar je ze leased en deelt in de opbrengst. Ook met de huidige salderingsregeling en de dalende kosten van zonnepanelen, kan deze investering zichzelf op termijn terugverdienen door lagere energierekeningen en mogelijke terugleververgoedingen.

De piektijd voor de productie van zonne-energie is tijdens het lenteseizoen, maar ook in de rest van het jaar kan het voordelen hebben. Ongegeneerd met de airco aan omdat de panelen de stroom produceren in hartje zomer, bijvoorbeeld.

Maar bijvoorbeeld in het najaar produceren de zonnepanelen nog veel energie, die op koude en natte dagen vaak extra welkom is, terwijl de dagen nog wat langer zijn terwijl iedereen thuiskomt. Op zulk soort momenten halen zonnepanelen de scherpe randjes van de energierekening af.

Bij het overwegen van zonnepanelen zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden om een weloverwogen beslissing te maken:


Oriëntatie en hellingshoek: Het is cruciaal om te bepalen welk deel van je dak het meest geschikt is voor zonnepanelen. Idealiter is dit een dakvlak gericht op het zuiden met een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Maar ook daken gericht op het zuidoosten of zuidwesten kunnen nog steeds efficiënt zijn.

Schaduw: Vermijd plaatsen waar schaduw valt op de zonnepanelen, zoals door bomen of naburige gebouwen. Schaduw kan de efficiëntie van je zonnepanelensysteem significant verminderen.

Type en kwaliteit van de panelen: Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, van monokristallijn tot polykristallijn en dunne film. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, waarbij monokristallijne panelen vaak de hoogste efficiëntie bieden maar ook duurder zijn.

Vergunningen: Afhankelijk van waar je woont, kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen voordat je zonnepanelen installeert. Controleer dit bij je gemeente.

Subsidies en financiële regelingen: Onderzoek welke subsidies, leningen, of andere financiële stimuleringsmaatregelen beschikbaar zijn voor de installatie van zonnepanelen in jouw regio.

Kies een betrouwbare installateur: Het is essentieel om een erkende en ervaren installateur te kiezen voor het plaatsen van je zonnepanelen. Het kan helpen om offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders.

Onderhoud: Hoewel zonnepanelen relatief weinig onderhoud vereisen, moet je ze wel een beetje schoon weten te houden. Minimaal 1x per jaar, maar hou soms in de gaten of de opbrengst belemmerd wordt.

Bespreek je checklist met een adviseur

Onze energie coaches kunnen je ontzorgen en verder helpen op basis van jouw checklist.

Zonnepanelen

Categorie:

opwekken

Status

Nog te bepalen...

Impact

Investering

Binnen drie minuten flink besparen met één simpele check.

Ontdek de slimste waardeverbeteringen
aan jouw huis.