Network connection lost. Please check your internet connection.

Jouw route naar elektrisch leven

edit-icon
edit-icon
×

Vermeld hier je e-mailadres waarmee je bij ons hebt aangemeld. je krijgt dan van ons een mailtje om je wachtwoord te resetten.

<- Terug
elektrificeren
Nog te bepalen

Elektrisch Koken

Koken op inductie is de laatste jaren de standaard geworden om elektrisch te koken. Een inductiekookplaat is zuiniger, veiliger, sneller en makkellijker schoon te maken dan gaspitten.

Hij verbruikt wel een bak stroom, dus het is goed om even te weten waar je aan toe bent. Voor sommige mensen is koken op inductie even een omschakeling.

Er zijn inductieplaten die gewoon in het stopcontact kunnen. Dat worden vaak 1-fase inductieplaten genoemd. Ze worden meestal ingebouwd in keukens, maar er zijn ook losse inductieplaatjes te koop.

Koken en boosten

Koken op inductie werkt met pannen die compatible moeten zijn met inductiekoken. De meeste moderne pannen die je in de winkel kan kopen zijn dit. Oude pannetjes werken mogelijk niet. Inductiepannen die vaak op het gas hebben gestaan zijn mogelijk vuil en/of kromgetrokken, dus die werken regelmatig niet meer.

Verder is koken op inductie niet zo moeilijk. Je zet de kookplaat aan, kiest een getal tussen de 1 en 5 of soms 1 en de 10, en op die manier stel je de kracht van het koken in.

Meestal zit er ook een ‘powerboost’ functie op de inductiekookplaat. Daarmee zet je een pit even op een hete, maximale stand. Bij wat simpelere modellen heb je deze soms flink nodig om je maaltijd gaar te krijgen, bij zwaardere modellen gaat het koken iets soepeler, omdat je alle zones op de plaat precies zo kan instellen als je wil.

Verbruik

De lichte inductieplaten verbruiken ongeveer 1500 tot 3700 watt, dus meer dan je stofzuiger, broodrooster of straalkachel. Bij deze ‘simpele’ 1-fase inductieplaten wordt de maximale energie vaak verdeeld over de verschillende pitten. Een pit verbruikt dan een bepaald maximum dat onder de 3800 watt ligt.

Bij een kWh prijs van 0,40 cent kost een uur voluit koken dus ongeveer 1,48 op een lichte inductieplaat.

Gemak

Koken op inductie heeft wat gewenning nodig, en niet elke inductiekookplaat is hetzelfde. Maar meestal heb je na een paar dagen koken wel door welke stand wat voor je doet.

Wat tips:

-Percolators voor koffie werken vaak ook op inductie

-Het is niet altijd makkelijk om door te hebben welke plaat nog heet is of aan staat. Pas dus nog steeds op.

-Ook sommige deksels reageren op de inductie.

3-fase
Als je aan de slag wil met een grote, zware inductieplaat, kan je kiezen voor een 3-fase inductieplaat. Die komen met een maximaal vermogen van 11.100 Watt, dus dan is er meer dan voldoende vermogen beschikbaar om met meerdere pannen tegelijkertijd te powerboosten.

Op die momenten moet je wel echt heel goed weten wat je doet. Maar nog beter schakel je een specialist in.

Je zou ook eens naar keramisch koken kunnen kijken. Het voordeel van keramisch koken is dat je geen nieuwe pannen nodig hebt, maar het verbruikt wel meer energie en werkt waarschijnlijk alleen op een 3-fase aansluiting. Dus alleen als je een bijzondere reden hebt raden we dit aan.

Bespreek je checklist met een adviseur

Onze energie coaches kunnen je ontzorgen en verder helpen op basis van jouw checklist.

Elektrisch koken

Categorie:

elektrificeren

Status

Nog te bepalen...

Impact

Investering

Binnen drie minuten flink besparen met één simpele check.

Ontdek de slimste waardeverbeteringen
aan jouw huis.